Transport i magazynowanie produktów świeżych
Logistyka produktów świeżych stanowi duże wyzwanie dla branży transportowej. Żywność wymaga przechowywania oraz przewozu w ściśle określonych warunkach. Tylko dzięki temu produkty zachowają świeżość i wysoką jakość. Jakie rozwiązania wykorzystywane są w obsłudze logistycznej produktów świeżych?
Najwyższa jakość dostaw dzięki innowacyjnym rozwiązaniom
Logistyka i transport produktów świeżych stały się kluczowym elementem dla firm z branży spożywczej, które chcą zaspokoić rosnące oczekiwania konsumentów dotyczące świeżości i jakości żywności. Firmy logistyczne stają przed wyzwaniem dostarczenia produktów spożywczych, takich jak owoce, warzywa, wędliny czy produkty mleczne, w najkrótszym możliwym czasie od momentu odbioru do dostarczenia odbiorcy.
Dzięki nadajnikom zainstalowanym na środkach transportu możemy w sposób ciągły monitorować temperaturę na naczepach w czasie rzeczywistym. W przypadku możliwych opóźnień działy transportu otrzymują alert, dzięki czemu w szybki sposób mogą zareagować na potencjalny problem. Jeżeli temperatura na naczepie wzrasta, natychmiast wysyłany jest również alert do dyspozytora, który kontaktuje się z kierowcą w celu wyjaśnienia sytuacji.
Kluczowe są również inteligentne systemy zarządzania flotą pozwalające na zoptymalizowanie tras transportu i redukcję tzw. pustych kilometrów, minimalizujące tym samym czas podróży oraz zapewniające bezpieczeństwo i niezmienną jakość produktów.
Magazynowanie produktów świeżych – wyzwania dla branży logistycznej
Magazynowanie produktów świeżych to proces wymagający zaawansowanych technologii oraz precyzyjnych procedur, mających na celu utrzymanie świeżości i bezpieczeństwa żywności. Jednym z kluczowych wyzwań w tej dziedzinie jest utrzymanie odpowiednich warunków temperaturowych.
Magazyny muszą być wyposażone w specjalistyczne systemy chłodzenia, aby zapewnić odpowiednią temperaturę produktów od momentu odbioru do momentu dostawy. Dodatkowo, nowoczesne magazyny wykorzystują systemy monitorowania, które umożliwiają ciągłą kontrolę warunków przechowywania, a w razie potrzeby, automatycznie reagują na wszelkie odchylenia.
Nowoczesne systemy w branży logistycznej
Niezwykle istotne jest monitorowanie stanów magazynowych pod kątem numeru partii czy terminu przydatności do spożycia. Odpowiedzialni dostawcy usług logistycznych są świadomi konieczności inwestowania w nowoczesne systemy IT zarządzające pracą magazynu (systemy WMS), dzięki którym całość jest zoptymalizowana tak, aby ograniczać do minimum ewentualne straty. Nowoczesne systemy informatyczne zapewniają bieżącą wymianę danych z systemem ERP Klienta , umożliwiają odpowiednie zarządzanie i dysponowanie towarem – system bierze pod uwagę specyficzne wymagania odbiorców, np. data przydatności do spożycia.
Systemy zapewniają także identyfikowalność towarów w całym łańcuchu logistycznym, co jest szczególnie ważne w przypadku konieczności wycofania całego towaru lub jego danej partii z rynku. Kluczowym elementem łańcucha chłodniczego jest oprócz WMS, system nadzorujący transport czyli tzw. TMS (Transport Management System), dzięki któremu można zaplanować optymalną trasę przesyłki, śledzić stan realizacji zlecenia transportowego, obliczać przestrzeń ładunkową czy koszty przewozu.
Automatyzacja procesów magazynowych
Jeśli chodzi o automatyzację w magazynach-chłodniach, operatorzy logistyczni w coraz większym stopniu inwestują w maszyny lub nawet roboty, które pozwalają realizować zaawansowane usługi z wartością dodaną (VAS). Przykładem mogą być tutaj roboty do przygotowywania jednostek logistycznych składających się z więcej niż jednego smaku danego produktu np. tworzenie z palet homogenicznych palet multismakowych. Innym przykładem jest znakowanie lub tworzenie zestawów promocyjnych za pomocą zautomatyzowanych linii.
Korzystając z usług operatora logistycznego producent żywności zyskuje nie tylko możliwość elastycznego spełniania wymagań odbiorcy, ale też eliminuje ryzyko związane z wahaniami zapotrzebowania na towary podlegające dodatkowej obróbce – jeśli proces ten byłby realizowany w zakładzie produkcyjnym Klienta. Operator logistyczny, dysponując zapasem towarów w swoim magazynie, realizuje takie usługi pod konkretne zamówienie odbiorcy. Automatyzacja procesu pozwala na szybszy czas reakcji przy zachowaniu dużej elastyczności wolumenowej.
Sprawna obsługa logistyczna
W celu zachowania najwyższej jakości usług coraz więcej przedsiębiorstw decyduje się na outsourcing logistyki produktów świeżych. Obsługa w tym zakresie wymaga dużego doświadczenia od firm logistycznych, które muszą zapewnić produktom odpowiednie warunki na każdym etapie łańcucha dostaw .
Jednym z liderów oferujących kompleksowe usługi w tym zakresie jest Fresh Logistics Polska, czyli spółka wchodząca w skład Grupy Raben. Firma specjalizuje się w transporcie i magazynowaniu produktów świeżych w kontrolowanych temperaturach – od +2°C do +6°C oraz 0°C do +2°C (UltraFresh) w całym łańcuchu dostaw.
Fresh Logistics Polska dysponuje nowoczesną infrastrukturą oraz zaawansowanymi systemami IT, które umożliwiają przechowywanie i transport produktów świeżych w optymalnych warunkach. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom operator logistyczny zapewnia pełne bezpieczeństwo powierzonym produktom . Przedsiębiorcy mogą być pewni, że żywność będzie zawsze świeża i dostarczona w terminie.
Więcej informacji pod adresem: https://polska.raben-group.com/uslugi-logistyczne/logistyka-produktow-swiezych
Artykuł sponsorowany.